Aktuális tanfolyamok

Shiatsu alaptanfolyam
2021. május. 14-15-16.

Ligamentous Articular Release
2021. május. 21-22-23.

Tender Points Release
2021. július 31. - augusztus 1., szeptember 11-12.

Itt jelentkezz!

+36 70 259 08 35

A tanfolyamok helyszíne: Bp. III. Bécsi út 88-90. fsz. 8.

Shiatsu és a meridiánok

A tradicionális zen shiatsu gyakorlatában elsősorban a meridiánok, energiapályák kezelésére összpontosít a terápia.

A meridiánok szállítják az élet működéséhez szükséges energiákat, mint ahogy az erekben kering a vér vagy az idegpályákon haladnak az impulzusok. Ugyanakkor a meridiánok anatómiai képletekhez nem egyértelműen köthetőek, és nem is zártak olyan formán, ahogy mondjuk az erek falai körülveszik a vért. A meridiánok tehát, nyitott csatornák.

Elnevezéseik azokról a belső szervekről kapták a nevüket, melyeket ellátnak energiával, mint például a tüdő, a vese vagy a szív. Az emberi belső szerveket, az azokat tápláló meridiánokat, valamint a különböző testrészeket is besorolja a hagyományos kínai orvoslás a yin és yang, illetve az öt átváltozási fázis (fa, tűz, föld, fém, víz) tekintetében. Továbbá a szellemi és érzelmi élet különböző aspektusait is hozzákapcsolják ezekhez az energiaminőségekhez a megfigyelések alapján. Ennek átlátása leginkább analógiás gondolkodást igényel, illetve belső megtapasztalással erősíthető intenzíven.

Például a víz energia nem csak a húgyhólyag és a vesék kiegyensúlyozott működéséért és ezen keresztül a szervezet vízháztartásáért felel, hanem a fül, a hallás, a fogak és a csontok egészségéért, a haj csillogásáért és a hormonrendszer harmóniájáért is. Ugyanakkor szellemi és lelki téren ide tartozik a vitalitás, az ösztönök és tudatalatti tartalmak, a félelem és bátorság, az akaraterő vagy például a halálhoz való viszonya az embernek.

A Hagyományos Kínai Orvoslás elméletét felhasználva, meridiens30a shiatsu is tizenkét pár fő meridiánnal és nyolc különleges energia vezetékkel dolgozik. A fém fázis meridiánjai a tüdő (yin) és a vastagbél (yang), a földé a gyomor (yang) és a lép-hasnyálmirigy (yin) meridiánok, a tűzé a szív (yin) és a vékonybél (yang), a vízé a húgyhólyag (yang) és a vese (yin), a másodlagos tűzé a szívburok (yin) és a hármas melegítő (yang), a fáé pedig az epehólyag (yang) és a máj (yin). A különleges vezetékek közül csak a befogadó (yin) és a kormányzó (yang) vezeték rendelkezik saját akupunktúrás pontokból összeálló vezetékkel. Ezekre mint primer energia vezetékekre tekintenek, melyek nem csak szállítani, de nagy mennyiségben raktározni is képesek az energiát. A többi különleges vezeték a meridiánokon elhelyezkedő pontokat használja az energia szállítására.

A zen shiatsu fő területe tehát, ezeknek az energiaminőségeknek a diagnózisára és terápiájára vonatkozik. Mindennek eszköze leginkább a tenyérrel, illetve ujjal történő érintésen keresztüli érzékelés és ingerlés, koncentrált figyelem alkalmazása mellett. Továbbá a mozgásgyakorlatok, táplálkozási előírások és egyéb életviteli javallatok is azt a célt szolgálják, hogy az energiaminőségek, illetve az átváltozási fázisok között helyreálljon a harmonikus működés.

                                                                                                                    Az életre kelt energia

Tapasztalja meg a gyakorlatban a meridiánok érintésének harmonizáló hatását! >>