Aktuális tanfolyamok

Shiatsu alaptanfolyam
2021. május. 14-15-16.

Ligamentous Articular Release
2021. május. 21-22-23.

Tender Points Release
2021. július 31. - augusztus 1., szeptember 11-12.

Itt jelentkezz!

+36 70 259 08 35

A tanfolyamok helyszíne: Bp. III. Bécsi út 88-90. fsz. 8.

Shiatsu képzés

A shiatsu terápia Japánból származó teljes körű gyógymód. Gyökerei a Hagyományos Kínai Orvoslásból származnak, de mivel a shiatsu földrajzilag egészen hosszú utat járt be a modern korban – Amerikán keresztül jutott Európába –, így számos nyugati technika beolvadt a kezelési metódusba.

A Tonus Shiatsu szakképzésben így megtalálhatod mind a tradicionális szemléletet, és kezelési formát, mind az Amerikában és Európán rá rakódott, hozzá kapcsolódó modern nyugati manuális technikák elemeit, mind a nyugati szemlélet ráhatását.shiatsu szakkepzes web

A shiatsu olyan gyógymód, mely egyszerre bír mély energetikai megközelítéssel, ugyanakkor felhasználja a legmodernebb anatómiai és manuálterápiás tudást. Ez talán annak is köszönhető, hogy már a módszer megalkotója, Namikoshi is erősen érdeklődött a nyugati, tudományos megközelítések irányába, és tanítványai – akik később oktatták is a módszert – szintén felhasználták a tudomány és a nyugati orvoslás eredményit. Jelenleg főleg a nyugati világban terjed, fejlődik a shiatsu. Végeredményben egy olyan energetikai szemlélet jellemzi a shiatsut, mely gyakorlatias, realisztikus, és a modern nyugati ember számára is befogadható, átlátható, értelmezhető.

 

A Shiatsu alaptanfolyam (egy hétvége, 2 és fél nap, 26 óra) során egy egyszerű, mindenki számára könnyen elsajátítható egy órás, teljes testet érintő shiatsu masszázst tanulsz meg, mely tartalmazza a módszer legjellemzőbb fogásait. Emellett betekintést kapsz a shiatsuhoz kapcsolódó alapvető szemléletbe, illetve megtanulod az alapfogalmakat.

Az Shiatsu I. modul alkalmain (egy féléves periódus, 5 hétvége, 10 nap, 120 óra) megismered a kínai és japán orvoslás alapjait. Tematikusan, az öt elem alapján, megtanulod kezelni a tradicionális kínai meridiánrendszert, az emberi testet átszövő energiahálózat elemeit. Emellett számos kiegészítő technikát tanulsz testszerte, és elméleti szinten is felkészülsz a terápiás munkára. Az öt elem szerinti tanulás erősíti az önismeretedet, így saját személyiséged is sokat profitál a képzés során.
Ez alapvetően a tradicionális Shiatsu terápia.

A Shiatsu II. modul alkalmain (egy féléves periódus, 5 hétvége, 10 nap, 120 óra) megtanulod a már megismert meridiánok kezelését más pozíciókban is, elsősorban oldalt fekvésben. Így egyrészt bővíted a technikai lehetőségeket, másrészt ismétlésre is van alkalmad. Továbbá új meridián lefutásokat is megtanulsz, a Masunaga meridián rendszerben, mely kifejezetten a japán gyógyászati hagyomány része. Ezen meridiánokat is több pozícióban kezeljük, hogy szabadságod legyen a kezelésekben. Emellett számos új technikát, kezelési lehetőséget sajátítasz el, betekintve többek között a szabad, rendszerektől független, intuitív energiamunkába is. A Shiatsu II. modul képzésén is tematikusan, az öt elem alapján tanulsz, mely tovább erősíti, méllyíti az önismereted, így saját személyiséged is sokat profitálhat a képzés során.
Ez már a Zen-shiatsu terápia.

A Shiatsu III-IV. modul alkalmain (minimum 24 nap, 240 óra, tematikus hétvégéken és egynapos képzéseken) megismered az emberi szervezet komplexitását, és multidimenzionális szinten dolgozol az ember test-lélek-szellem egységével. Egyrészt a tradícionális shiatsu mélyenergetikai munkáival dolgozunk. Másrészt az amerikai eredetű oszteopátia technikai tárházából tanulsz diagnosztikai és kezelési elemeket. Mindezt az objektív megközelítést átitatva a shiatsu gyakorlatias energetikai szemléletével.
Ez a tradícionális és a modern testmunka terápia szintézise, az Osteopatsu.

Az Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta képzést beépítettük a shiatsu oktatás tanmenetébe, így a Shiatsu II. képzés elvégzése után állítunk ki igazolást az ÁEEK felé az AMM tanfolyam elvégzéséről.

 

Vizsgák és oklevelek

A következő vizsga időpontja:
2021. február 28. 9:00 óra

A shiatsu szakképzés záróvizsgáján a négy modul teljes anyagából kell beszámolnod mind írásban, mind gyakorlatban.

Az tanúsítványok kiállításánál az eddigi hazai gyakorlattól eltérően, maximálisan figyelembe veszem a magyarországi jogszabályi környezetet.
A felnőttképzésről és a felsőoktatásról szóló hatályos törvények kizárólag felsőoktatási intézményeknek engedik meg a "diploma" és az "oklevél" kiállítását. Jelenleg magyarországon a shiatsu az Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta szakmacsoportba tartozik, ami középfokú képzettségnek számít. Hivatalosan nincs olyan felsőfokú képzettségi szint a shiatsut gyakorlóknak, amit az állam elismerne. Így az "oklevél" és a "diploma" megnevezések helyett a felnőttképzésben hivatalosan is elfogadott "tanúsítvány" megnevezést használom.

Az tanúsítványod tartalmazza a tanfolyamok megnevezését, óraszámát, az elméleti és gyakorlati képzésed leírását.

Szöveges és százalékpontos értékelést is kapsz a vizsgát követően.

Vizsga feltételek:
- minimum 500 óra képzésben eltöltött idő
- minimum 3 év képzésben eltöltött idő
- minimum 200 gyakorló jegyzőkönyv készítése a tanulmányi időszakban
- minimum 8 shiatsu kezelésen való részvétel a Tónus valamely shiatsu kezelőjénél (saját-élmény tapasztalat)
- a képzésen az írásos tesztek minimum 60%-os abszolválása
- az utolsó oktatási nap és a vizsga időpontja között, adj egy shiatsu kezelést Péternek, ez már a vizsgád része.