Shiatsu tanfolyamok

Shiatsu képzés

A shiatsu terápia Japánból származó, 1964 óta elismert teljes körű gyógymód. Gyökerei a Hagyományos Kínai Orvoslásból származnak, de mivel a shiatsu földrajzilag egészen hosszú utat járt be a modern korban – Amerikán keresztül jutott Európába –, így számos nyugati technika beolvadt a kezelési metódusba.

A System Tonus shiatsu szakképzésben így megtalálhatod mind a tradicionális szemléletet, és kezelési formát, mind az Amerikában és Európán rá rakódott, hozzá kapcsolódó modern nyugati megközelítést, és manuálterápiás technikákat.
A teljes 3 éves, 900 órás képzés 625 jelenléti órát (45 perces tanórák) és 275 óra otthoni munkát tartalmaz.

Képzésünkön lehetőséged van a hagyományos, matracon végzett shiatsu kezelések elsajátítása mellett masszázs ágyon is tanulni. Így ha valamilyen oknál fogva neked kényelmetlen vagy kivitelezhetetlen, hogy matracon tanulj és gyakorolj, akkor megmutatjuk, hogyan dolgozz a shiatsuval ágyon.

A shiatsu olyan gyógymód, mely egyszerre bír mély energetikai megközelítéssel, ugyanakkor felhasználja a legmodernebb anatómiai és manuálterápiás tudást. Ez annak is köszönhető, hogy már a módszer megalkotója, Namikoshi is erősen érdeklődött a nyugati, tudományos megközelítések irányába, és tanítványai – akik később oktatták is a módszert – szintén felhasználták a tudomány és a nyugati orvoslás eredményit. Jelenleg főleg a nyugati világban terjed, fejlődik a shiatsu. Végeredményben egy olyan energetikai szemlélet jellemzi a shiatsut, mely gyakorlatias, realisztikus, és a modern nyugati ember számára is befogadható, átlátható, értelmezhető.

Shiatsu alaptanfolyam (egy hétvége, 2 és fél nap, 25 óra)
Egy egyszerű, mindenki számára könnyen elsajátítható egy órás, teljes testet érintő shiatsu masszázst tanulsz meg, mely tartalmazza a módszer legjellemzőbb fogásait. Emellett betekintést kapsz a shiatsuhoz kapcsolódó alapvető szemléletbe, illetve megtanulod az alapfogalmakat.

Shiatsu I. modul (egy féléves periódus, 5 hétvége, 10 nap, 110 óra)
Megismered a kínai és japán orvoslás alapjait. Tematikusan, az öt elem alapján, megtanulod kezelni a tradicionális kínai meridiánrendszert, az emberi testet átszövő energiahálózat elemeit. Emellett számos kiegészítő technikát tanulsz testszerte, és elméleti szinten is felkészülsz a terápiás munkára. Az öt elem szerinti tanulás erősíti az önismeretedet, így saját személyiséged is sokat profitál a képzés során. Ez a hagyományos Shiatsu terápia.

Shiatsu II. modul (egy féléves periódus, 4 hétvége, 11 nap, 120 óra)
Megtanulod a már megismert meridiánok kezelését más pozíciókban is, elsősorban oldalt fekvésben. Így egyrészt bővíted a technikai lehetőségeket, másrészt ismétlésre is van alkalmad. Továbbá új meridián lefutásokat is megtanulsz, a Masunaga meridián rendszerben, mely kifejezetten a japán gyógyászati hagyomány része. Ezen meridiánokat is több pozícióban kezeljük, hogy szabadságod legyen a kezelésekben. Emellett számos új technikát, kezelési lehetőséget sajátítasz el, betekintve többek között a szabad, rendszerektől független, intuitív energiamunkába is. A Shiatsu II. modul képzésén is tematikusan, a meridiáncsaládok alapján tanulsz, mely tovább erősíti, mélyíti az önismereted, így saját személyiséged is sokat profitálhat a képzés során. Ez a Zen-shiatsu terápia.

Shiatsu Pro (1 év alatt 7 tematikus hétvége, 19 nap, 190 óra)
Megismered az emberi szervezet komplexitását, és multidimenzionális szinten dolgozol az ember test-lélek-szellem egységével. A képzés egyik felében a tradícionális shiatsu mélyenergetikai munkáival dolgozunk, elmélyedünk a terápiás munkában, tovább bővítjük ismereteink az öt átváltozási fázis, a meridiáncsaládok, a hat tengely témáiban és néhány speciális területtel is foglalkozunk, mint pl. baba-, gyermek- és kismama shiatsu, nőgyógyászati témák, eszközök használata a kezelésekben. A képzésen nagy hangsúlyt fektetünk az érzékenység és palpáció fejlesztésre. Ez a Professzionális Shiatsu.

Funkcionális Fascia Metódus modul (1 év alatt 5 tematikus hétvége + 1 praxis gyakorlat, 18 nap, 180 óra)
Az amerikai eredetű oszteopátia technikai tárházából tanulsz diagnosztikai és kezelési elemeket. Funkcionális megközelítéssel dolgozunk a fascia-, folyadék- és idegrendszerrel, tradicionális iskolák tananyagaival. Visszanyúlunk Dr. A. T. Still, Dr. W. G. Sutherland és L. H. Jones D.O. hagyatékához. Főként indirekt és spontán kioldódást indikáló, fájdalommentes technikákkal dolgozunk, így az itt megszerzett tudás biztonsággal beépíthető bármilyen manuálterápiás munkába. A képzésen nagy hangsúlyt fektetünk az érzékenység és palpáció fejlesztésre.

Az Alternatív mozgás- és masszázsterapeuta képzést beépítettük a shiatsu oktatás tanmenetébe, így a Shiatsu II. képzés elvégzése után állítunk ki igazolást az OKFŐ felé az AMM tanfolyam elvégzéséről.

Vizsga (összesen 6 óra)
A shiatsu szakképzés záróvizsgáján a négy modul anyagából kell beszámolnod írásban, szóban és gyakorlatban.
Tanúsítvány
A tanúsítványod tartalmazza a tanfolyamok megnevezését, óraszámát, az elméleti és gyakorlati képzésed leírását.
Szöveges és százalékpontos értékelést is kapsz a vizsgát követően.

Vizsga feltételek:

  • minimum 450 óra képzésben eltöltött idő
  • minimum 3 év képzésben eltöltött idő
  • minimum 200 gyakorló jegyzőkönyv készítése a tanulmányi időszakban /otthoni gyakorlás/
  • minimum félévente 2 shiatsu kezelésen való részvétel. Ez a 3 év alatt 12 kezelés /saját-élmény tapasztalat/
  • minimum 2 szupervízión való részvétel a teljes képzés alatt
  • a képzésen az írásos tesztek minimum 60%-os abszolválása
  • 1 esszé és két esettanulmány leírása a 3 év alatt