Cikkek

SHIATSU ÉS AZ OSZTEOPÁTIA

A legkiemelkedőbb ráhatás az oszteopátia szemléletének és technikáinak beemelése volt a shiatsuba. Dr. Andrew Still (1828-1917) adta ezt a nevet manuálterápiás eljárásának. (A hazánkban is elterjedt, Medical Doctor (M.D.) képzés mellett, Amerikában és Európában is egyetemi szinten oktatják orvosoknak, akik a Doctor of Osteopathic Medicine (D.O.) képesítést kapják. Emellett világszerte oktatják a technikákat terapeutáknak is.) Az oszteopátia különlegessége, hogy – akárcsak a shiatsu vagy más természetgyógyászati eljárások – a szervezet öngyógyító képességére alapoz a terápiában. Ennek megfelelően, és felismerve, hogy a testnek saját ritmusa van, nem vár el azonnali változást, nem jellemző rá az erőszakos hozzáállás, türelemmel és megértéssel közelít az emberhez. Beteg és gyógyító között kétirányú kapcsolatra törekszik. Ugyanakkor míg a shiatsu terápiában alapvetően az energetikai megközelítés áll a központban, az oszteopátia szemléletében az emberi test strukturális felépítésének kiegyensúlyozása a fő prioritás. Pont ezért oly fontos és értékes a shiatsu gyógyászok számára az a tudás, amit az oszteopátiából be lehet emelni a terápiás munkába. A strukturális munka és az energetikai kezelések remekül kiegészítik egymást, és a kettő szintéziséből jön létre egy valóban komplex multidimenzionális testmunka.

Bár az oszteopát orvosok kezelési stílusában is igen nagy eltérések lehetnek – talán annak is köszönhetően, hogy már maga Still sem pusztán technikákat, hanem sokkal inkább szemléletet, filozófiát tanított –, mégis közös bennük, hogy jellemzően manuális úton és a strukturális rendszerrel dolgoznak. Egyik alap tézisük, hogy a struktúra és a funkció szoros, meghatározó kapcsolatban vannak egymással. Itt érdemes kitérni arra, hogy a biomechanika részét képezi, nem csak a csont és izomrendszer, hanem a testünket behálózó fascia rendszer is. Ez a háromdimenziós kötőszöveti hártya-háló a legújabb anatómiai ismereteink alapján óriási jelentőséggel bír az ember strukturális és funkcionális működése szempontjából egyaránt. Fontos célja továbbá a terápiának a különböző testnedvek (vér, nyirok, sejt közötti folyadékok, liquor) jó keringése, mely szintén alapvető feltétele az egészségnek. Ráadásul ugyancsak szoros kapcsolat fedezhető fel a folyadékok és strukturális rendszer elemei között. Emellett kiemeli még az oszteopátiát, hogy a test-lélek-szellem hármas egységében gondolkozik.

Főként Európában és Amerikában sok shiatsu gyógyász alkalmaz a gyakorlatban oszteopátiás technikákat. Vannak, akik kizárólag a cranio-sacralis munkát (mely az oszteopátiából fejlődött ki önálló terápiává is), mások a kiropraktika vagy a lágyszövet terápia (szintén oszteopát eredetűek) bizonyos elemeit, míg vannak akik az oszteopátia szerteágazó technikáiból szemezgetnek. A System Tonusban több oszteopát iskola tudását is felhasználjuk. Így egy magasan képzett shiatsu gyógyász szabadon, az adott igényekhez igazodva alkalmazza vegyesen az energetikai és a struktúrális munka elemeit. Korlátot kizárólag a technikai felkészültség és a személyes érzékenység jelenthet, hiszen az oszteopát módszerek jó része – hasonlóan az energetikai munkához – nagy gyakorlatot és igen finom érzékelést igényel. A System Tonusban ezért is tartunk Palpációs workshopokat. A technikai repertoár kialakításában még fontos szempont, hogy csak azok a módszerek kerülnek be a shiatsu gyógyászok praxisába – igazodva a terápia alapszellemiségéhez –, melyek biztonságosan alkalmazhatóak.

                                                                                                      Fókusz, ritmus, egyensúly
Jöjjön, és próbálja ki, mire képes a shiatsu és az oszteopát érintés együtt! >>