Cikkek

MI A SHIATSU?

A shiatsu a hagyományos kínai orvoslás (HKO), a japán gyógyászat és a nyugati manuális medicina alapjain nyugvó, Japánból származó, teljes körű természetes gyógymód, terápia. Fő célja a fájdalmak megszüntetése és betegségek kezelése mind fizikai, mind érzelmi szinten, az energetikai és a struktúrális egyensúly helyreállítása által.

A shiatsu holisztikus szemlélete az embert testi-lelki-szellemi egységben látja, így a személyt gyógyítja, nem csak a tüneteit. A különböző energetikai szintek érintésével nem csak a testi bajok kezelhetőek, hanem kiegyensúlyozólag hat a pszichére és az ember érzelmi világára is, ami mély belső változásokat hozhat. 


A shiatsu masszázs különleges élménye erősíti a szervezet saját öngyógyító mechanizmusait, javítja általános egészségi állapotunkat, illetve fizikai és érzelmi közérzetünket. Terápiában alkalmazva, illetve akár már egy kezelés alkalmával is, sokféle betegség, kibillent állapot esetén nagyon hatásos segítséget tud nyújtani, ugyanakkor az egészség megtartására, a megfelelő energiaállapot elérésére is kiválóan alkalmas. Sőt, kismamáknak is kifejezetten ajánlott a normál lefolyású várandósság bármely szakaszában!

A zen shiatsuban alkalmazunk más, nyugati típusú masszázstechnikákat is. A zen shiatsu egy élő, nyitott rendszer, integratív terápiás megközelítéssel. A hagyományos keleti orvoslás több ezer éves tapasztalataira épül, de ötvözi azt a modern nyugati manuális medicina leghatékonyabb módszereivel. Ezek a módszerek főként az amerikai egyetemi szintű orvoslásból, az oszteopátiából kerültek be a shiatsu technikai tárházába.

A Tonus Shiatsuban energetikai szinten a klasszikus és a Masunaga meridiánpályák, 4 fő vezeték (Kormányzó, Befogadó, Áthatoló, Öv) és a megfelelő akupunktúrás pontok kezelését használjuk. Emellett a zen shiatsu egyéb tradícionális metódusait, mint a Hara diagnózis és -kezelés, hát diagnózis, Yu és Bo pontok kezelése, Kenbiki stb.

A Tonus Shiatsu különlegessége, ahogyan a két kéz funkcióját pontosan meghatározzuk. Általános hozzáállás a shiatsuban, hogy sok esetben a kezelések közben a kezelő két keze más funkciót tölt be. Jellemzően van egy aktív, un. dolgozó kéz, és egy kvázi passzív, un. anyakéz vagy érintő kéz. Illetve vannak olyan pontnyomásos technikák, ahol a két kéz hasonló szerepet tölt be.
A Tonus Shiatsuban mindkét esetben pontosítom a két kéz szerepét. Így minden esetben mindkét kéznek meg van egyszerre a passzív és az aktív szerepe is, ezzel teljesen egyenrangúvá válnak és a hagyományosan passzív anyakéz is megkapja a feladatát. Mint egy mérleg két nyelve. Így támogatjuk a testben lévő energiák kiegyenlítődésének elindulását, a harmóniát.

A Tonus Shiatsuban struktúrális szinten elsősorban a lágy kötőszöveti rendszerrel (fasciák) és a craniosacralis rendszerrel (liquor és csontok) dolgozunk.

Tapasztalja meg az érintés művészetét! >>